Biografie Noud Bongers

Noud Bongers woont in de Maaskant in het Brabantse dorpje Lith. Het dorpje dat bekend werd door het boek Dorp aan de Rivier van Antoon Coolen. Daar aan d'n dijk, tussen de Maas en d'n open grote polder, is ie geboren en getogen.

Noud Bongers is de winnaar van de Ad de Laat prijs 2009 - klik hier voor meer info

 

Voor reserveringen bel 0412-481062 of stuur een e-mail naar info@noudbongers.nl.

 

 

Terug naar de homepageBiografieReserveerCD1: Aachterum is 't kermisCD2: 't Brabants ketierkeCD3: Effe rustCD4: Zomar..!CD5: AandersCD6: DagdromeBekijk Noud's fotogallerijStuur een e-mail naar Noud
 

 

Vanaf z'n twaalfde jaar speelt Noud gitaar. Begin jaren 70 was hij actief als zanger-gitarist in het dansorkest Story. In de jaren 80 ging Noud liedjes schrijven en zingen bij de Lithse KPJ en later bij de Lithse Revu. Na het schrijven van de filmmuziek Dorp aan de Rivier deel II is hij begonnen met het componeren en schrijven van Brabantse liedjes. Vanaf oktober 1995 treedt hij op als Brabants liedjeszanger. Noud begeleidt zichzelf op gitaar.

In een korte periode heeft Noud Bongers vijf cd's met ruim 80 eigen nummers gemaakt. De vijf cd's getiteld Aachterum is 't kermis, 't Brabants Ketierke, Effe Rust, Zomar...! en Aanders, werden opgenomen in de Session Sound Recording Studio van Hennie Korsten te Rosmalen.

De liedjes zijn erg divers van melodie en de teksten gaan voornamelijk over de gewone alledaagse dingen van het Brabantse land en van het Maasland in het bijzonder. Voorbeelden hiervan zijn: Aachterum is 't Kermis, Gemengde grond, Brabant, D'n Bosch en De M˛skant. Maar vooral met nummers als Onze ram Ramsis, Hoi en Houdoe, Kliko en 't Klere liedje geeft de zanger op geheel eigen wijze zijn bijdrage aan het Brabantse lied.

Noud behoort tot de top 10 van de Brabantse artiesten en treed op van schouwburgen tot kleine zalen in en rond Brabant. Noud draagt het dialect een warm hart toe. Hij is bijvoorbeeld bestuurslid van de Stichting Brabants Dialect en is commissielid Dialectologie bij Het Noord-Brabants Genootschap in 's-Hertogenbosch.